Partnere

SINTEF 

SINTEF er det største uavhengige forskningsinstituttet i Skandinavia med visjonen «Teknologi for et bedre samfunn». SINTEF Manufacturing AS bidrar med forskningsbasert kunnskap og teknologi for omstilling til bærekraftig og konkurransedyktig produksjon i Norge. Ambisjonen til SmartSirk passer godt med målsettingen til instituttet og bygger videre på flere av våre prosjekter. 

SINTEF Manufacturing skal lede prosjektet og bidra til å utvikle kunnskap og løsninger på viktige fagområder innenfor bærekraftig produksjonsindustri som sirkulær design (design for gjenbruk), sirkulære forretningsmodeller (for produksjonsbedrifter), bærekraftige produksjonssystemer og produksjonsteknologi og å fasilitere samskaping på tvers av og i verdikjeder for å oppnå økt sirkularitet. 

Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF) 

SNF utfører forskning og forskningsbaserte utredninger for sentrale beslutningstakere i privat og offentlig sektor. Selskapets visjon er "Forskning for et bærekraftig samfunn". Sentrale oppdragsgivere er blant annet Norges forskningsråd, European Commission, Konkurransetilsynet, NAV, Utdanningsdirektoratet og Equinor. Forskningen er organisert i fem tematiske grupper, og en av disse er innovasjon, strategi og markedsføring, hvor forskning på forretningsmodell-innovasjoner står sentralt. 

SNF sitt hovedbidrag til prosjektet vil være å utvikle nye typer sirkulære forretningsmodeller med høyt potensial for a skape, levere og kapre økonomisk verdi. Forretningsmodeller som blir utviklet i prosjektet vil bli testet for å finne ut hvilken type modeller som gir størst økonomisk uttelling for ulike typer sirkulære løsninger. 

Robotic Innovation 

Robotic Innovation leverer autonome og intelligente mobile robotløsninger for automatisering av intralogistikk til bruk i ulike bransjer. Løsningene øker produktivitet både innen prosessautomatisering og lagerlogistikk. Framover skal disse løsningene videreutvikles til også å dekke automatisering og flyt i en remanufacturing- og disassmbly-sammenheng. 

Robotic Innovation vil i SmartSirk ha fokus på digitaliserte, robotiserte og automatiserte løsninger og plattformer som kan brukes for demontering og remanufacturing. Dette inkluderer smart produksjonsflyt, mobile robotløsninger for automatisering av intralogistikk og digitale tvillinger for integrering av roboter og maskiner mot datasystemer i eksisterende fabrikker. 

Kontaktperson: Annette Anfinnsen 
annette@roboticinnovation.no 

Jærtek 

Jærtek AS sine hovedvirksomhetsområder er CAM, CAD, dokumentkontroll (PDM/PLM) og HR/ kompetansestyring. Selskapet leverer behovskartlegging, programvare, implementering, opplæring og oppfølging. Ofte vil det være synergier mellom de ulike områdene. Derfor snakker alle løsningene sammen. Jærtek hjelper bedrifter å finne riktig løsning og tilbyr også tilpasninger av løsningene. Jærtek er også en del av Manufacturing Katapult node på Jæren.  

I SmartSirk vil Jærtek bidra med design av fremtidens produkter ved bruk av ny teknologi som scanning-teknikk via mobil app, ny programvare med nesting (smart production) og digital tvilling gjennom design og produksjonsfasen. 

Kontaktperson: Eirik Njærheim 
eirik@jaertek.no 

IGNOS 

IGNOS har fokus på Industri 4.0 og Smart Factory-konsepter og leverer løsninger som digitale tilleggstjenester og applikasjoner for kommunikasjon mellom maskiner og bedriftens datasystemer. Ignos tar siktemål på å samle data, som gir innsikt for industribedrifter. På den måten kan industribedrifter videreutvikle seg og øke konkurransekraft ved hjelp av digitalisering og automasjon. + 

IGNOS vil i SmartSirk bidra med dataløsninger som også er viktig innen bærekraft. IGNOS har applikasjoner som viser CO2- avtrykket til produksjonen helt ned til produktnivå, som blant annet gir bedriftene mulighet til å levere dokumentasjon på «grønne» produkter og løsninger til sluttkundene. 

Kontaktperson: Svein Bø 
svein.bo@ignos.no 

Vekstpartner 

Vekstpartner leverer bistand til bedrifter innen innovasjon, strategi og forretningsutvikling. Et viktig satsningsområde for Vekstpartner er å utvikle tjenester for å hjelpe selskaper å ivareta bærekraft på en måte som er bra for selskapet og samfunnet. Vekstpartner fokuserer både på oppstarts-/vekstselskaper og SMB-bedrifter som skal utvikle nye produkter/tjenester eller ønsker å utvikle/implementere ny strategi. Vekstpartner leder katapult noden på Jæren som er tilknyttet Manufacturing Technology Norwegian Catapult Centre (Raufoss). 

Vekstpartner vil i SmartSirk følge opp testimplementering mot casebedriftene samt bidra med utvikling av metode for forretningsmodeller. Vekstpartner vil også drive sprednings-, læring- og testaktiviteter fra resultatene i SmartSirk 

Kontaktperson: Atle Riskedal 
atle.riskedal@vekstpartner.no 

Kunnskapsparken Vestland 

Kunnskapsparken Vestland er et innovasjonsselskap som dekker region Sogn og Fjordane i Vestland Fylkeskommune. Selskapet arbeider blant annet med kommersialisering av forretningsideer og forskningsresultat og er kommersialieringsaktør for Høgskulen på Vestlandet og Helse Førde. Kunnskapsparken driver inkubator som del av SIVA sitt inkubasjonsprogram, og har videre oppdraget med å legge til rette for utvikling av nye og flere framtidsretta arbeidsplasser i eksisterende næringsliv og for nyetablerere.  

Kunnskapsparken Vestland vil i SmartSirk delata i kravspesifisering til case i bedriftene mhp metode for miljøforbedringer og i utvikling av nye forretningsmodeller. De vil også lede arbeidet med sprednings- og markedskonsepter.  

Kontaktperson: Jøril Hovland 
joeril@kpvest.no 

Brødrene Aa 

Brødrene Aa designer, konstruerer og produserer hutriggående passasjer- og turistfartøy i karbonfiber. I tillegg tilbyr selskapet service- og vedlikeholdstjenester av fartøy. Hovedmarkedet til selskapet er det norske hurtigbåtmarkedet, men den internasjonale aktiviteten har tiltatt, eksempelvis med eksport til Kina og Hellas. Brødrene Aa har siden 2002 bygget over 80 fartøy i karbonfibermateriale, og har som mål å lede an i utvikling av nullutslippsfartøy.  

Brødrene Aa skal bidra til at leverte fartøy blir enda mer miljøvennlige ved å bestå av komponenter med lengre levetid og lavere miljøavtrykk. For å få til dette skal det i første fase etableres et TAG/ID-system. I neste fase er målet å utvikle et system for å innhente og analysere komponentdata gjennom garanti- og ettermarkedsarbeid på anlegget i Eikefjord. Til sist skal helt nye sirkulære forretningsmodeller og servicetjenester vurderes for å realisere verdien i nye tjenester.  

Kontaktperson: Synne Marie Oppheim 
Synne.oppheim@braa.no 

Aarbakke 

Aarbakke AS er en maskineringsbedrift på Jæren. Aarbakke produserer avanserte deler primært innenfor olje- og gassindustrien, men har som strategi å utvikle seg også mot andre bransjer. Aarbakke leverer i et globalt marked og har kunder over hele verden. Selskapet har avdelinger innenfor CNC maskinering, sveis, additive manufacturing, montering og testing. Aarbakke er partner i Manufacturing Katapult node på Jæren 

I SmartSirk skal Aarbakke jobbe med to tematiske områder. Refurbishment (renovering) og Additiv Manufacturing. Selskapet skal utvikle løsninger for refurbishment for vedlikehold og reparasjon av store, dyre og produksjonskrevende komponenter som per i dag er rettet inn mot olje- og gassindustrien, men på sikt dette også et forretningsområde som kan utvikles til andre bransjer med dyre komponenter, med lang levetid. Aarbakke har sterk sveisefaglig kompetanse og skal ta i bruk en Additiv Manufacturing-teknologi for renovering av store og komplekse produkter. Dette vil kunne vesentlig redusere ledetider, en vil kunne få automatisert og digitalisert produksjon i en renoveringslinje som sikrer og øker konkurransekraft både i et norsk og internasjonalt marked.  

Kontaktperson: John Lende 
John.lende@aarbakke.no 

Haugstad Møbel 

Haugstad Møbel produserer spesialdesignede møbler etter arkitekt og interiørdesigners ønsker. Produksjonen har hovedfokus på kjøkken, skole- og barnehagemøbler, kontormøbler og spesialmøbler/innredninger. Selskapet har de siste årene implementert industri 4.0 og automatisert store deler av produksjonen. Haugstad Møbel har også returordning for brukte møbler. Med utgangspunkt i dette driver selskapet også HUBBEN, en læringsfabrikk for alle ungdomsskoleelever i Hå kommune der de får utøve entreprenørskap (elevbedrift) og produsere møbler og andre gjenstander basert på returmøbler og kapp fra produksjon.  

I SmarSirk skal Haugstad Møbel se på hvordan digitaliserte og automatiserte løsninger kan brukes i demontering og remanufacturing. Dette skal realiseres gjennom en pilot-linje som utvikles i Hubben som mottar utrangerte møbler. Realiseringen vil også gå inn som et testtilbud i katapultnoden på Jæren hvor Haugstad er en av hovedpartnerne. 

Kontaktperson: Steinar Gulaker 
steinar@haugstadmobel.no 

West Mekan 

West Mekan AS ble etablert i 1970, i 1992 ble produksjonen utskilt til eget selskap, West Mekan produksjon AS. West Mekan Produksjon AS er en produsent og leverandør av passasjerstoler og  propellanlegg samt sveiste og maskinerte komponenter for andre som følge av at West Mekan har en omfattende og moderne maskinpark. Passasjerstolene produserer til ferger, hurtigbåter og andre fartøy som trenger passasjerstoler, og selges over hele verden med en eksportandel på 70-80 %. Kundene er rederi, verft og innredningsfirmaer. Propellanleggene leveres med propelldiameter opp til ca 2,5 meter i diameter med fast eller vribar propell. Disse leveres i hovedsak til verft i Europa, men også ellers i verden. Selskapet har også leieproduksjon på kunden sine tegninger, i hovedsak maskinering, men også sveising.  

I SmartSirk skal West Mekan både se på løsninger for allerede leverte stoler og for nye stoler. I dag er et 150-200.000 stoler installerte i ulike båter uten en god plan for sirkulær håndtering ved end-of-life. West Mekan vil derfor utvikle system for overhaling av stolene, og dermed øke levetiden på hovedkomponentene i stolene, samt utvikle løsninger for resirkulering av resterende komponenter på stolene. Nye stolemodeller skal utvikles og produseres med søkelys på materialvalg, utforming, transport av stoler og komponenter samt produksjon og end-of-life-løsninger. Gjennom dette skal vi få en stor reduksjon av stolene sitt økologisk foravtrykk. 

Kontaktperson: Konrad Skibnes 
konrad@west-mekan.no 

Manufacturing Technology Norwegian Catapult (MTNC) 

Norsk katapult er en ordning som skal gjøre veien fra idé til marked kortere for norske bedrifter.  Katapult-sentrene bistår bedrifter i utvikling av prototype, tilbyr utstyr og kompetanse for uttesting, visualisering og simulering for å realisere innovative ideer til produkter og tjenester effektivt og til lavere risiko. MTNC tilbyr ekspertise og testinfrastruktur innen en rekke tematiske områder knyttet til manufacturing, senteret er delt inn i sju minifabrikker: Additive manufcturing og sammenføyning, automatisert sprøytestøping og vikling. metallforming og -bearbeiding, digital manufacturing, digital designlab, Lean Lab 4.0, Automatisert montasje 

I SmartSirk-prosjektet vil flere minifabrikker spille en rolle, spesielt Digital manufacturing, Digital designlab, Lean Lab 4.0 og Automatisert montasje. 

Katapult-ordningen retter seg spesielt mot små og mellomstore bedrifter. Norsk katapult eies av Nærings og fiskeridepartementet og administreres av SIVA (Selskapet for industrivekst I Norge) og er et samarbeid med Forskningsrådet og Innovasjon Norge. 

 

Kontaktperson: Emma Østerbøe 
e-post: emma@mtnc.no